Spring naar de inhoud

Cat vs Wolverine

Een van de prachtige tools van een kat zijn ongetwijfeld de vlijmscherpe nagels die moeder natuur hun gegeven heeft.  Waar dienen deze nagels voor ? Is het nodig om de nagels van je kat te (laten) knippen? Kan je voorkomen dat je kat in huis krabt? 

De nagels van een kat zijn in de eerste plaats gemaakt om prooien te vangen als ze op jacht gaan. Eens in deze vlijmscherpe klauwen, is er geen ontsnappen meer aan.  Maar naast deze functie heeft de kat zijn nagels nodig om in bomen te klimmen en te klauteren : katten houden immers van hoogtes. En deze komen goed van pas om snel en behendig de mooiste uitzichten te bereiken.  Maar deze goed geslepen nagels zijn  ook een ideaal verdedigingsmiddel om vijanden af te schrikken.

In principe is het niet nodig om de nagels van je kat te knippen. Je doet hen er absoluut geen plezier mee om hen te belemmeren in hun (jacht)spel, hun stressontlading, hun veiligheid, … Ja je leest het goed. Katten gebruiken hun nagels om stress te ontladen. Deze stress zullen ze het vaakst ontladen op horizontale oppervlakten : we denken hierbij aan de MyKotty, een bamboemat, een sissaltapijt, … Indien een kat in verticale richting krabt is dit meestal om de nagels te verzorgen (noem het een diy manicure) en natuurlijk om geuren af te geven. Even laten weten : hier ben ik geweest, laat dat duidelijk zijn …

Dus voor een gezonde, gelukkige kat gaan we mooi van deze nagels afblijven met uitzondering van een regelmatige checkup. Zo worden katten de aanrakingen ter hoogte van de pootjes gewoon en kan je hen gemakkelijker verzorgen indien nodig. Het kan immers zijn dat er om een of andere reden een nagel ingroeit of dat de kat ouder wordt en dan deze manicure niet meer zo vlot verloopt. Dan grijp je natuurlijk in.  

En wat doen we dan als onze kat overal in huis aan krabt ? Die prachtige nieuwe salon, die fluwelen stoelen, dat behangpapier in de hal, … moeten die er allemaal aan geloven ? Wel, krabben is een natuurlijke handeling van je kat. Dit zal je moeten respecteren. Straffen doen we hier absoluut niet. Je kan wel gaan nadenken en creatief zijn om andere plaatsen zo aantrekkelijk mogelijk te maken zodat ze enkel maar daar wil krabben. Op internet vind je prachtige en originele creaties die niet perse veel geld moeten kosten. Wat zou jij willen als jij kat was ? Blijft een kat toch op plaatsen krabben die jij absoluut niet wil ? Maak die plaatsen dan zo onaantrekkelijk mogelijk zodat ze er op den duur de brui aan geeft.

Hier zit het verschil in gedragsproblemen en ongewenst gedrag. Ongewenst gedrag is vaak in onze ogen niet leuk, maar hoort wel bij een gelukkig leven van je kat.

Tot slot nog enkele weetjes van de nagels van katten :

  • Een kat heeft 18 kromme, scherpe nagels ( 5 aan elke voorpoot, 4 aan elke achterpoot). Bij het in bomen klimmen dienen de nagels van de voorpoten voornamelijk als veiligheidsnagels terwijl de nagels van de achterpoten functioneren zoals klimijzers. 
  • Lange tijd werd er gebruik gemaakt van “declawing” bij katten zodat ze niets konden vernielen . Gelukkig is dit in België (en Nederland) bij wet verboden. Verschillende organisaties in de Verenigde Staten zetten zich in om dit fenomeen te bannen, want helaas wordt dat daar nog te vaak toegepast. Het verwijderen van de nagels van de kat is dieronterend, de kat verliest hierdoor een groot deel van zijn identiteit en frustraties kunnen hoog oplopen en zelfs leiden tot depressies. Katten verliezen hun evenwicht op smalle randen en ze worden weerloos tegen aanvallers.
  • Een bot geknipte nagel kan onze huid meer beschadigen dan de smalle scherpe punt. Nog een een reden op eraf te blijven.

Heb je twijfels of over de nagels van je kat ? Dan kan je steeds terecht bij een katvriendelijke trimster bij jou in de buurt of bij je dierenarts.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *