Spring naar de inhoud

Allemaal beestjes …

De periode dat de teken weer proberen hun slag te slaan bij je kat is weer aangebroken. Dit lijkt steeds vroeger en vroeger op het jaar te zijn. De winter heeft nog maar net plaats gemaakt voor de lente en daar zijn ze al … Wat zijn teken? Wat doen ze? Wat kan je doen om ze te voorkomen? Hoe verwijder je ze correct?

Vaak krijgen we de kriebels als er nog maar gesproken wordt over teken. Vaak linken we teken aan de ziekte die ze kunnen veroorzaken nl. de ziekte van Lyme. Een teek wordt meestal opgemerkt als ze reeds wat groter is nadat ze zich vastgeankerd heeft op de huid van je kat en zich heeft volgezogen met bloed. Nadat de teek op de gastheer, je kat, is geklommen begint hij al binnen enkele seconden met bijten en kan hij tot wel 30 dagen in de huid blijven zitten. Vaak is het moeilijk een teek op te merken in normale toestand waar hij slechts een paar millimeter groot is. Vermits een teek een parasiet is, heeft hij een gastheer nodig om zich te voeden en te overleven. De kop van de teek is zeer klein, gefuseerd met het borststuk en nauwelijks zichtbaar. De kop boort zich in de huid. In het speeksel van een teek zit zowel een verdovende stof als een stof die de bloedstolling tegengaat. Eens de teek zich heeft vastgeboord in de huid scheidt hij een lijmstof uit zodat hij nog beter vast zit. Eens hij helemaal volgezogen is, valt hij meestal zelf af. Een vrouwtjesteek kan zelfs tot 10x groter zijn. Sommige katten krijgen een infectie op de plaats van de beet. Belangrijk is dit steeds goed te ontsmetten en te verzorgen. Na het ontsmetten gebruik ik meestal honingzalf. 

Om te voorkomen dat teken hun intrek nemen in de vacht van je kat, kan je preventieve middelen verkrijgen bij je dierenarts. Dit kan in de vorm van een pipet of pilletje. Kies zeker voor veilige en goedgekeurde producten, met advies van je dierenarts, en niet voor de goedkope, vaak onveilige producten in de winkelketens. Om de teken te verwijderen zijn er verschillende tekentangetjes op de markt. Belangrijk is dat ook het kopje dat vaak dieper in de huid zit mee te verwijderen. Heel vaak blijft dit kleine stukje zitten en veroorzaakt dan vaak een irritatie of infectie rondom deze plaats. Indien mogelijk zou ook dit moeten verwijderd worden en zeker goed ontsmet worden om de uitbreiding van de infectie te voorkomen. Indien de infectie zich uitbreidt dan is een bezoek aan je dierenarts noodzakelijk, maar meestal geneest deze plaats zonder problemen.

Enkele teken-weetjes :

*teken zijn vaak heel kieskeurig wat betreft de gastheer. Zo hebben sommige katten steeds last van teken en andere katten hebben er nog nooit een op bezoek gehad.

*teken kunnen meer dan een jaar zonder voedsel, ze gaan extreem zuinig om met hun energie 

* teken leven ongeveer 2 jaar

* doordat teken virussen en bacteriën met zich meedragen, helpen ze om dierenpopulaties te reguleren

TIP : controleer regelmatig de vacht van je kat !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *